Банкеръ Daily

Свят

Италия въведе задължителни ковид паспорти за работещите

В случай на приемане на работното място на служител без удостоверение за ковид, служителят и работодателят могат да бъдат глобени.

Служителите в публичния и частния сектор в Италия трябва да представят ковид паспорт, за да стигнат до работното си място. Мярката ввлезе в сила от петък, 15 октомври, съобщи ТАСС. 

До днес задължението да разполагат с този документ, който показва дари работещия е ваксиниран, преболедувал или отрицателен резултат от теста, се разпростираше само върху персонала на образователните институции и студентите. В същото време се предвижда задължителна ваксинация за медицинските работници.

При липса на така наречения „зелен пропуск“, който е QR код, който се чете с помощта на специална програма по телефона, служителят не подлежи на никакви дисциплинарни или други санкции. Няма разпоредба за уволнение или временно отстраняване от работа, но отсъствията поради липса на документ не се заплащат по никакъв начин. В случай на приемане на работното място на служител без удостоверение за ковид, служителят и работодателят могат да бъдат глобени. Глобите варират от 400 до 1000 евро.

Нивото на ваксинация в страната е високо (повече от 80% от населението над 12 години) и като цяло положително отношение към  ковид сертификата като инструмент за борба с пандемията (повече от 60% от италианците го приемат), социалното напрежение в страната се увеличи значително през последните седмици и се провеждат масови протести срещу въвеждането на ковид сертификати на работното място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във