Банкеръ Daily

Свят

Италия стана най-засегнатата страна в света от коронавируса след Китай

Италия стана днес най-засегнатата страна в света от епидемията от коронавирус след Китай, съобщи Франс прес.

От началото на епидемията в Италия са регистрирани 7375 случая на заболели, а 366 души са починали.

Така вече Италия има 65 повече случая на заразени от Южна Корея, отбеляза Асошиейтед прес.

Карантината, наложена от италианското правителство от днес до 3 април в голяма част от Северна Италия, ще наруши ежедневието на 15 милиона души.

Италия постави под карантина една четвърт от населението си, пише в. "Ню Йорк таймс".

Италия съобщи за рязко увеличение на смъртните случаи от коронавируса с над 50 процента за едно денонощие и нареди безпрецедентно за мирновременен период изолиране на най-богатия си северен регион. Тази мярка ограничи движението на една четвърт от населението на страната. 

Този ход реално жертва италианската икономика в краткосрочен план, за да я спаси от последиците на вируса в дългосрочен план. Мерките ще превърнат части от богатата северна част на Италия, включително икономическата и културна столица Милано и знакови туристически дестинации като Венеция в карантинирани зони поне до 3 април и ще възпрепятстват свободното движение на около 16 милиона души. Културните прояви се преустановяват, а от хората се изисква да стоят на разстояние поне един метър едни от други на спортни събития, в барове, църкви и супермаркети, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Сайтът на агенция АНСА публикува текста на правителственото постановление, с което се налага карантината и разяснява неговите разпоредби. Подобни разяснения има и във вестниците "Република" и "Стампа". Те касаят разпоредбите за ограничаване на придвижването в зоната под карантина или от и за зоната под карантина, както и работата на магазини, заведения, религиозни обекти, културни обекти и фирми в пределите на зоната и в други части на страната. В публикацията на АНСА се казва, че нарушителите на разпоредбите на правителственото постановление могат да бъдат наказани с три месеца затвор или глоба, достигаща до 206 евро съгласно член от наказателния кодекс, касаещ престъпления и нарушения, излагащи на риск общественото здраве.

Кадри, качени във видеоканала на в. "Кориере дела сера", показват почти призрачен Милано, с намален трафик вчера след влизането в сила на постановлението. На някои от кадрите се вижда и как хората спазват частта му при пазаруване в големите супермаркети, където изчакват на входа с колички, на определено разстояние един от друг, преди да бъдат пуснати от охраната вътре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във