Банкеръ Daily

Свят

Италия: Срещата в Париж за разпределяне на мигрантите е "фиаско"

Вчерашната среща в Париж, "поискана от французите и германците" за обсъждане на разпределението на спасените в морето мигранти, беше "пълно фиаско", каза италианският крайнодесен вътрешен министър Матео Салвини, цитиран от ДПА. 

Обичайно повтарящата се мантра беше, че Италия трябва да продължи да бъде бежанският лагер на Европа", заяви вицепремиерът.

Популисткото правителство в Рим се противопоставя на предложенията корабите със спасени мигранти да акостират в Италия или Малта, а пътниците им да се разпределят след това в други страни от Европейския съюз. Рим иска бежанците да бъдат сваляни на брега и в други държави като например Франция.

Италия "е с гордо вдигната глава" и не приема нареждания от никого, каза вчера вечерта Салвини в отговор на критиките на френския президент Еманюел Макрон, че дори не е участвал в неофициалните разисквания с колегите си вътрешни и външни министри от ЕС. "Ако Макрон иска да говорим за мигранти нека дойде в Рим", каза Салвини.

Макрон отправи критика, че някои политици са решили да не участват в срещата.

Миналата седмица Германия и Франция се опитаха да предложат съвместна схема за преразпределение на мигрантите на срещата на ЕС в Хелзинки.

Макрон каза, че 14 страни членки на блока принципно са готови да подкрепят германско-френското предложение.

От тях досега осем страни са изявили желание да сътрудничат активно в процедурата по преразпределение, съобщи Макрон, без да ги назовава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във