Банкеръ Weekly

Свят

Италия смята да отпуска колана

Джузепе Конте пое Италия.

Край на затягането на коланите. Това предвижда програмата на новия италиански премиер Джузепе Конте.

Конте, който на 23 май бе назначен за шеф на италианското правителство, пое задължението да изпълни условията, договорени от новите коалиционни партньори - антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига". Кабинетът иска да намали публичния дълг не чрез данъци и строги икономии, а "с увеличаване на брутния вътрешен продукт чрез даване на тласък на вътрешното търсене", което ще сложи край на следваната досега политика на затягане на коланите.

Друг основен момент от правителствената програма е въвеждането на плосък данък от 15% за физическите лица и 20% за фирмите. Предвижда се изплащането на базов доход от 780 евро на месец за живеещите в крайна бедност, намаляване на пенсионната възраст, въвеждане на минимална работна заплата.

В областта на миграцията ще се отдава приоритет на експулсирането на незаконни мигранти и борба срещу бизнеса с мигранти, включително и срещу каналджийските мрежи. Ще бъде изготвен регистър на имамите и ще бъдат затворени всички неофициални молитвени центрове.

Двете формации потвърждават принадлежността на Италия към Атлантическия алианс и определят Съединените щати като приоритетен партньор. Те обаче предвиждат и отваряне към Русия, "която не бива да бъде смятана за заплаха, а за икономически и търговски партньор". Затова според тях трябва да бъдат вдигнати антируските санкции.

"Пет звезди" и "Лига" предлагат също така драстично намаляване на броя на депутатите от 630 на 400 и на сенаторите от 318 на двеста. Освен това всички те да бъдат избирани пряко и да нямат право да сменят парламентарните си групи.

Други цели са борбата с корупцията, затягане на мерките срещу конфликтите на интереси и засилване на автономията на регионите.

От споразумението за управление обаче отпаднаха някои от най-радикалните идеи на коалиралите се политически сили. Една от тях беше възможното напускане на еврозоната. Отпадна и намерението да се иска от Европейската централна банка да опрости 250 млрд. евро от външния дълг, стигнал рекордно ниво и надхвърлил 2 трилиона.

Италия трябва да се стреми да следва "отговорна" бюджетна политика, предупреди заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в навечерието на формирането на новото правителство в Италия. Домбровскис коментира, че планът за драстично намаляване на данъците и за отказ от пенсионната реформа ще излезе скъпо. "Можем само да съветваме да останат икономическата и фискалната политика, да се стимулира растежът чрез структурни реформи и да се поддържа бюджетният дефицит под контрол", допълни той.

Лидерът на "Лига" Матео Салвини вече отхвърли няколко предупреждения на европейски партньори по темата. Той определи като "неприемливи" предупрежденията на френския министър на икономиката Брюно льо Мер, който изрази безпокойство за стабилността на еврозоната. Италия е третата икономика в нея. Тя е в криза от години, като държавният дълг възлиза на около 132%  от БВП - най-високият в еврозоната след този на Гърция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във