Банкеръ Daily

Свят

Италия смекчава мерките от днес с призиви за отговорно поведение

Медии и политици в Италия предпочетоха да посрещнат днес първото смекчаване на противовирусните мерки в страната с призив за отговорно поведение, вместо с ликуване по повод възстановените свободи, предаде Франс прес.

"Сега е време за отговорност ", гласи заглавие от "Кориере дела сера", който обявява, че пандемията навлиза във втора фаза - това означава 4,5 милиона италианци да се върнат на работа, защото заводите и офисите им отново отварят врати, но и да застанат до един невидим враг, убил вече близо 30 000 души в страната.

Миланският вестник подхваща призива към отговорно поведение, отправен вчера от премиера Джузепе Конте, който обясни на своите сънародници, че рестартирането на страната е "в техни ръце".

"На нас се пада да решим дали то ще е решително и окончателно", каза Конте.

"Върне ли се вирусът, затваряме пак", пише в заглавие "Република" и обяснява, че занапред ще бъде отслабен контролът върху движението на хора и срещите с близки, но ще се следят по-внимателно събиранията по улиците, на спирките и в транспорта, също и в парковете, които се отварят наново.

В първия бърз влак от Милано за Неапол тази сутрин се качиха 192-ма пътници и повечето пътуваха за Южна Италия, посочва изданието.

Един от тях - студент, разказва, че не е виждал родителите си вече от два месеца. "Не знам дали ще се върна, при все че Милано ми е дал много неща", добавя той.

"Стампа" изрежда правилата, установени от вътрешния министър Лучана Ламорджезе, според която италианците трябва "да останат изключително бдителни и отговорни по време на тази твърде деликатна фаза". "За жалост спешната ситуация още не е приключила", казва тя.

Различните региони в Италия навлизат в тази втора фаза по различен начин, отбелязва "Ил соле 24 оре". "Правителството например настоява да носим маски на обществени места, примерно в магазините и транспорта. В Ломбардия и Венеция обаче те си остават задължителни за носене, веднага щом напуснеш своето жилище", пише всекидневникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във