Банкеръ Daily

Свят

Италия ще разреши пътуването до и от чужбина от 3 юни

Италианското правителство прие указ, с който се разрешава свободното пътуване до и от чужбина от 3 юни, съобщи Ройтерс. Този ход се определя като важен етап от смекчаването на ограничителните мерки заради коронавируса в Италия, която пострада много и въведе едни от най-строгите рестрикции в света.

Припомняме, че преди няколко дни Европейската комисията представи пакет от насоки и препоръки, които да помогнат на държавите членки постепенно да премахнат ограниченията за пътуване и да разрешат на туристическите предприятия да заработят отново след няколкомесечно прекъсване при спазване на необходимите санитарни мерки.

Насоките на комисията целят да осигурят на гражданите възможност да получат така необходимата почивка, отдих и освежаване. Веднага щом се установи, че здравната ситуация го позволява, хората трябва да имат възможност да се видят с приятелите и семействата си в собствената си държава от ЕС или в чужбина при спазване на необходимите мерки за безопасност и предпазване. Пакетът има за цел също така да помогне на туристическия сектор в ЕС да се възстанови след пандемията чрез подкрепа за предприятията и грижа за това Европа да запази ролята си на водеща туристическа дестинация.

С това свое решение днес италианското правителство ще разреши свободното пътуване между отделните области също от 3 юни. Властите в някои от регионите  искаха това да стане и по-скоро. Премиерът Джузепе Конте обаче настоява за постепенно завръщане към нормалността, за да бъде предотвратен втори пик на епидемията в страната.
През март Италия стана първата европейска държава, наложила ограничения на национално равнище заради коронавируса. И едва на 4 май правителството пристъпи към първите мерки от разхлабването на рестрикциите - тогава то разреши на заводите отново да заработят и отвори парковете.
В понеделник е предвидено да отворят и магазините.
С това свое решение италианското правителство се надява да спаси летния туристически сезон 2020. Това е от много важно значение и за възстановяването на икономиката на страната, в която туризмът е ключов сектор.

Това е важно и за туристическия сектор в ЕС, тъй като Италия е важна дестинация в него.

Европа разполага с жизнена туристическа екосистема. Пътуванията, транспортът, хотелиерството, ресторантьорството, обектите за отдих и културните обекти генерират почти 10% от БВП на ЕС и представляват важен източник на заетост и доходи в много европейски региони. Общо 267 млн. европейци (62% от населението) предприемат годишно поне едно частно пътуване с цел почивка, а 78% от европейците прекарват ваканцията си в родната си страна или в друга страна от ЕС.

Туристическата екосистема също така беше сред най-засегнатите от сериозните ограничения на движението и пътуванията, наложени вследствие на епидемията от коронавирус. Световната организация по туризъм (UNWTO) предвижда намаляване на чуждестранните туристи с 60 до 80%, което пък се равнява на загуби от нереализирани приходи от износ между 840 и 1100 млрд. евро за целия свят. В Европа лятото е ключов сезон за туризма: средно в периода между юни и август жителите на ЕС извършват 385 млн. туристически пътувания и изразходват 190 млрд. евро. 

Пакетът  мерки на ЕК следва посоката, определена в съвместната европейска пътна карта, публикувана от Комисията на 14 април в сътрудничество с Европейския съвет. Тя предвижда плавен подход на постепенно премахване на противоепидемичните мерки, въведени поради пандемията от коронавирус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във