Банкеръ Daily

Свят

Италия ще налага вето на бюджета на ЕС

Италия ще започне процес на противопоставяне срещу следващия бюджет на Европейския съюз, обяви вицепремиерът Луиджи ди Майо, след като страните от съюза не успяваха да решат проблема с миграцията на Стария континент на срещата си в Брюксел този уикенд.

"Ще разгледаме всички мерки в дискусиите по европейския бюджет и ще блокираме това, което не работи за нас", посочи ди Майо, отчитайки нежелание сред останалите членки да приемат мигрантите, пристигнали в Италия по море. 

Италианското правителство влезе в остър сблъсък с ЕС за миграцията, като през уикенда въпросът бе насочен към бъдещето на 177 мигранти от кораба "Дичоти", който преди седмица акостира на пристанището в Катания. Представители на държавите-членки на ЕС не успяха да постигнат споразумение на срещата на 24 август в Брюксел, насрочена с цел да бъде обсъден общ подход към миграцията.

Впоследствие стана ясно, че премиерът Джузепе Конте е информирал колегите си от ЕС, че Италия няма да спазва бюджетните правила на общността, докато въпросът с миграцията не бъде разрешен. 

"Италия е готова да наложи вето на бюджета и на всеки документ, за който се отвори възможност. Между 2020-а и 2027 г. става дума за 1.14 трилиона", обясни Луиджи ди Майо, цитиран от "Блумбърг". 

Министърът на вътрешните работи Матео Салвини изключи възможността за излизане от ЕС. "Ние сме в ЕС. Но искаме да обсъдим отново цената за това да бъдем в ЕС", посочи Салвини. 

Обсъждането на следващата многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.) е в съвсем начален етап, като държавите все още могат да изпращат предложенията си до Европейската комисия. 

Бюджетът на ЕС за следващата година не може да бъде блокиран само от Италия, тъй като той среща подкрепата на голямо мнозинство сред държавите членки. Ако Рим спре вноските си по бюджета, това ще даде основание за започване на съдебна процедура от страна на Европейската комисия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във