Банкеръ Daily

Свят

Италия ще има ново правителство до сряда

Джузепе Конте

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че се очаква до сряда Италия да има ново правителство благодарение на успешните преговори между Движение "Пет звезди" и левоцентристката Демократическа партия, предаде ДПА.

Ако не до вторник, преговорите се очаква да приключат най-късно до сряда, каза Конте на събитие, организирано днес от изданието "Фато куотидиано".

Макар и той да заяви, че между двете партии има "добър работен климат", при преговорите за съставяне на правителството имаше трудности в преодоляването на историческия антагонизъм между тези две политически сили, отбелязва ДПА. В петък "Пет звезди" дори заплашиха да напуснат преговорите.

Конте добави, че работи за кабинет, който да не е съставен само от мъже.

Веднага щом той състави ново правителство и програма за управление, ще бъде насрочена нова среща между него и президента Серджо Матарела. Ако държавният глава даде одобрението си, новият кабинет ще може да бъде гласуван в парламента в петък.

Отиващият си министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини забрани на нов спасителен кораб с мигранти да акостира в Италия и се възползва от въпроса за имиграцията, за да постави под натиск "Пет звезди" и ДП, своите основни политически противници, докато те преговарят за ново правителство, предаде Ройтерс.

Салвини, който е начело на партия "Лигата", издаде заповед да бъде забранен достъпът до италианските териториални води на кораба "Алан Курди" на германската неправителствена организация "Сий ай", който е с 13 мигранти на борда си. Това е втори път в рамките на седмица, в който той се задейства, за да не допусне спасителни кораби да стоварят мигранти на брега.

В опит да вбие клин между "Пет звезди" и ДП Салвини каза през уикенда, че новата коалиция ще сложи край на забраната му за плавателните съдове с мигранти, пристигащи от Африка, отбелязва Ройтерс.

"Ако ДП иска да отвори отново вратите и да позволи бизнесът с нелегалната имиграция да започне отново, тя трябва да каже това на италианците", заяви той днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във