Банкеръ Daily

Свят

Италия приема нов пакет от стимули за 50 млрд. евро

Джузепе Конте

Италианското правителство ще приеме нов пакет мерки за стимулиране на икономиката на фона на пандемията от коронавирус на стойност поне 50 млрд. евро, съобщи премиерът Джузепе Конте, цитиран от ДПА.

Новите мерки, които се очаква да бъдат обявени преди края на месеца, ще бъдат за не по-малко от 50 млрд. евро и ще допълнят плана за 25 млрд. евро, одобрен през март, посочи Конте в изказване пред Сената на италианския парламент.

Премиерът увери също така, че правителството му работи по постепенното, но регулирано смекчаване на ограничителните мерки в страната. Това ще позволи да се възстановят голяма част от производствените дейности, както и да се възобнови работата на търговците на дребно, като същесвременно се държи под контрол епидемиологичната крив, подчерта Конте.

Джузепе Конте заяви, че не вярва, че лидерите на Европейския съюз ще постигнат окончателно решение за това как да се помогне на икономиките на блока да се възстановят от коронавирусната криза, когато те проведат планираната за четвъртък (23 април) видеоконференция, съобщава Ройтерс.

Говорейки пред Сената на Италия, Конте каза, че бъдещето на ЕС зависи от това да намери достатъчно общи ресурси за справяне с кризата, като в същото време той приветства последните предложения от страна на Франция и Испания.

"Не вярвам, че предстоящата среща на 27-те лидери ще намери окончателно решение, но ще направя всичко, за да се гарантира, че на срещата ще бъде изразен ясен политически път в единствената разумна посока", посочи Джузепе Конте.

Той добави, че Италия няма да наложи вето върху използването на спасителния фонд на еврозоната, Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), тъй като други страни, включително Испания, заявиха, че се интересуват от използването на средства от ЕМС, но той отново подчерта, че не гледа на този фонд като полезен финансов инструмент за Италия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във