Банкеръ Daily

Свят

Италия предприема пресметнат риск със смекчаване на мерките

Италия предприема пресметнат риск със смекчаването на ограничителните мерки от следващата седмица, съобщава Ройтерс, като цитира думите на премиера Джузепе Конте. Основание за това дава намалението на дневният прираст на смъртни случая от Ковид-19, който е на най-ниските си нива от 9 март.

Разбира се, това са частични мерки. Премиерът Конте подчертава, че правителството поема риска със съзнанието, че "епидемиологичната крива може отново да се издигне". Все още нямаме контрол върху епидемията от коронавирус и проявите й в отделните региони и в различните страни.
От понеделник в Италия ще се възстановят повечето икономически дейности и ще се отменят ограниченията за придвижване на хората. Ще бъдат отворени и магазините. Хората вече могат да посещават парковете.
Мерките постепенно ще се разширяват. Движението до и от страните от ЕС ще бъде позволено от 3 юни, без да има карантинен период за влизащите в Италия. Залите за фитнес, плувните басейни и спортните центрове ще бъдат отворени наново на 25 май, а от 15 юни театрите и кината ще могат да приемат зрители в опит да се върнат италианците към нормалния ритъм на живот.

А с тези свои решения италианското правителство се надява да спаси летния туристически сезон 2020. Това е от много важно значение и за възстановяването на икономиката на страната, в която туризмът е ключов сектор. Това е важно и за туристическия сектор в ЕС, тъй като Италия е важна дестинация в него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във