Банкеръ Daily

Свят

Италия постигна целта да ваксинира над 500 000 човека за един ден

Италия успя да постигне целта си да ваксинира срещу Ковид-19 по над половин милион души за ден. Това е станало вчера, когато над 500 000 италианци са получили своите ваксинационни дози, съобщава ДПА, като цитира министърът на здравеопазването на страната Роберто Сперанца.
"Ваксината е истинският път, за да се излезе от тези трудни месеци", казва Сперанца.
В средата на март тази година правителството на Марио Драги си постави за тази амбициозна цел - в края на април да бъдат поставяни по 500 000 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция - "Модерна", "Пфайзер/Бионтех", "Джонсън и Джонсън" и "АстраЗенека".

Италия удължава действащия режим на пътуване до 15 май

Италия удължава действащия режим на пътуване до 15 май. Той засяга и пристигащите от България, съобщиха от Министерството на външните работи. По информация на посолството ни в Рим, те са задължени да представят отрицателен PCR или антигенен тест, който е направен до 48ч. преди влизането в Италия, независимо от продължителността на престоя.  

Пристигащите от държавите в т-нар. „списък С“, сред които е и страната ни, освен задължението за представяне на отрицателен тест, ще трябва да се подложат и на 5-дневна самоизолация. След изтичането й е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест.

Изключения, при условие че не са налице симптоми на КОВИД-19, се предвиждат в следните случаи:


  • - екипаж на транспортни средства;

  • - пътуващ персонал;

  • - влизане в страната от Сан Марино или Ватикана;

  • - влизане в страната за период, който не надвишава 120 часа по доказани причини, свързани с работа, здраве или абсолютна спешност, при изтичането на който пътникът следва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина;

  • - транзит, с лично превозно средство, през италианска територия, за период, който не надвишава 36 ч., при изтичането на който съответният гражданин следва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина;

  • - трансгранични работници, които пътуват по работа;

  • - персонал на предприятия и фирми, чието основно или второстепенно седалище е в Италия – за пътувания в чужбина по доказани причини, свързани с работа, за период, който не надвишава 120 часа;

  • - ученици и студенти, които посещават занятия в учебно заведение, което се намира в държава, която е различна от страната на пребиваване и в която се завръщат поне веднъж седмично.

Facebook logo
Бъдете с нас и във