Банкеръ Daily

Свят

Италия - победител на Евровизия’ 2021

Група "Монескин" по време на изпълнението си на конкурса "Евровизия" 2021.

След изключително оспорвана надпревара Италия стана победител на песенния конкурс "Евровизия" 2021. Тази година той се проведе в Ротердам, след една "нулева" година заради пандемията. Причината пристанищният град да бъде домакин на голямото състезание, излъчвано едновременно по 39 обществени телевизии в Европа, Австралия, Русия, Израел, бе победата на холандския изпълнител Дънкан Лорънс на "Евровизия" 2019, когато спечели с песента Arcade.

Песента на италианската рок група "Монескин" бе изстреляна на върха благодарение на зрителския вот. По регламент се гласува със SMS по телефона, като зрителите от определена държава нямат право да дават своя вот за песента на техния представител.

Италианските представители събраха от зрителите 318 точки - от тях 12 от България, където също представянето на "Монескин" се оказа най-харесвано. Песента - победител на "Евровизия" е озаглавена Zitti e buoni ("Тихи и кротки") и текстът, и музиката й са дело на "Монескин". Общо Zitti e buoni събра 524 точки (206 от националните журита, като изпълнението бе оценено най-високо от експертите на Словения, Украйна, Хърватия и Грузия). Благодарение на подкрепата на зрителите Италия изпревари Швейцария и Франция, които бяха първите две страни - победителки след вота на журитата, състоящи се от професионалисти от 39-те страни, участващи в конкурса.

За отбелязване е, че на 65-ото издание на "Евровизия" първите три песни, събрали най-много точки - не бяха на английски, а на италиански и френски.

Представителят на Швейцария - Gjon’s Tears ("Сълзите на Джон") с изпълнената на френски песен - Tout l'Universe ("Цялата вселена") бе спечелил вота на журитата в Израел, Албания, Естония, Латвия, Белгия, Финландия, Исландия, Дания. А френската изпълнителка - Барбара Прави с нейата Voilà ("Ето") бе най-добра според мнението на експертите в Германия, Холандия, Швейцария, Сърбия, Ирландия, Великобритания, Испания и Сан Марино.

"Рокендролът няма да умре“ – обяви от сцената вокалистът на "Монескин" - Дамиано, след като групата му бе поканена да изсвири песента - победител. Неговите "колеги" в групата - басистът Виктория, китаристът Томас и барабанистът Етан, преливаха от емоции. "Монескин" означава "лунна светлина" на датски и от групата са си избрали това име заради Виктория, която е родена в Дания.

По време на пресконференцията след финала на "Евровизия", Дамиано призна, че, след като чул, че те са победителите, си помислил: "Най-накрая видяхме смисъла от труда, който полагахме". По думите му в "Монескин" са се събрали приятели, които обичат музиката, която правят. Дамиано разкри и че техният фаворит на конкурса са били представителите на Украйна - Go_A с песента "Шум".

Представителката на България на "Евровизия" – Виктория, която участва с  песента Growing Up Is Getting Old, спечели 30 точки от зрителския вот, а две национални журита (на Молдова и на Португалия) я определиха за свой фаворит.

Според оценката на националното ни жури - с председател - доц. Етиен Леви и членове - Милка Митева, Катя Михайлова, Красимир Гюлмезов, Кристина Матеева, най-добро е било представянето на молдовската певица Наталия Гордиенко с песента й Sugar.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във