Банкеръ Daily

Свят

Италия отменя маските на открито и отваря дискотеките

Италия направи днес още една стъпка към постепенното връщане към нормалния живот, отменяйки изискването за носене на маска на открито и разрешавайки на дискотеките отново да отворят.

От днес на цялата територия на страната маските вече не са задължителни на открито, но хората все пак трябва да си поставят маска в случай на струпвания, дори на открито, уточни министерството на здравеопазването.

"Това е нещо добро, ако е добре за туризма и ако продължим да сме предпазливи. Трябва да сме предпазливи при по-близки срещи и контакти, защото мярката може би е малко преждевременна. Бих посъветвал, дори вече да няма изискване за носене на маска, винаги да си я носите в джоба, в случай че се срещате с други хора", каза испанският турист Хосе Игнасио Сантяго, интервюиран от АФП на улицата в Рим.

Хората обаче ще са длъжни да ходят с маска на закрито в Италия поне до 31 март.

Дискотеките ще могат да отворят наново от днес, макар и с известни ограничения. За влизане в тях клиентите трябва да притежават ваксинационен пропуск, което означава, че отрицателен тест за коронавирус няма да е достатъчен, а капацитетът на нощните клубове ще бъде ограничен до 75 процента за площите на открито и до 50 на сто за тези на закрито.

В Италия над 91 процента от населението над 12 години и повече от 35 на сто от децата между пет и 11 години вече са получили поне една доза ваксина, сочат официални данни.

Страната плати висока цена по време на пандемията, с повече от 150 000 починали от КОВИД-19, отбелязва АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във