Банкеръ Daily

Свят

Италия обявява извънредно положение заради прекъснатите доставки на газ

Италия смята да обяви извънредно положение заради прекъснатите доставки на газ за страната след експлозията в австрийския газоразпределителен хъб в Баумгартен. При инцидента загина един човек, а 18 бяха ранени. Италианският министър на индустрията заяви, че страната има сериозни проблеми с доставките на газ.

По-рано австрийският регулатор "И-Контрол" съобщи за прекъсване на доставките на газ от Австрия за Словения и Унгария. Засегната е и Хърватия. "И-Контрол" не дава информация кога ще бъдат възстановени доставките на синьо гориво. 

Един човек загина, а 18 са ранени при днешната експлозия, избухнала в газовия разпределителен център в австрийския град Баумгартен. Говорител на пожарната съобщи, че експлозията е станала в участък от газопровод, който влиза под земята и в следствие е избухнал пожар. От огъня са пострадали автомобили и няколко намиращи се наблизо сгради. 

Газовият терминал е собственост на австрийската компания ОМV, намира се близо до границата със Словакия и е един от най-важните в Европа, като годишно през него преминават около 40 милиарда кубични метра природен газ.

След експлозията в Баумгартен "Газпром" работи по преразпределението на потоците синьо гориво. От руския газов гигант увериха, че правят възможното, за да гарантират трайния поток от доставки за клиентите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във