Банкеръ Daily

Свят

Италия няма кандидат на длъжността генсек на НАТО

"Що се отнася до това назначение, не мога да кажа нищо, тъй като в този момента ние нямаме кандидат", казва премиера Марио Драги.

Италия не предлага своя кандидатура за поста на генерален секретар на НАТО. Това съобщи на пресконференция в навечерието на тридневната среща на върха на G7 в английското курортно градче Карбис бей премиерът на Италия Марио Драги.

"Що се отася до това назначение, не мога да кажа нищо, тъй като в този момент ние нямаме кандидат", е казал Драги, отговаряйки на въпрос за това дали Италия има амбиции за поста на ръководител на НАТО.

На 14 и 15 юни в Брюксел ще се състои рещата на върха на НАТО, на която сред другите теми може да бъде и въпросът за избор на наследник на сегашния генерален секретар Йенс Столтенберг, чиито мандат  изтича през 2022 година.

По-рано средствата за масва информация съобщиха, че за тази длъжност може да претендира италианката Федерика Могерини. В предишния състав на Европейската комисия тя заемаше поста на върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Освен нея, сред кандидатите фигурират и имената на двама бивши италиански премиери - Енрико Лета и Матео Ренци. Но през март Лета бе избран на на поста секретар на Демократическата партия, една от водещите политически или в Италия. Привържениците на Ренци също по-рано опровергаха неговата заинтересованост към длъжноста гененерален секретар на НАТО и подчертаваха, че той е концентриран към вътрешната политика на Италия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във