Банкеръ Daily

Свят

Италия намалява данъците върху доходите

Премиерът на Италия и бивш президент на ЕЦБ Марио Драги

Сенатът на Италия прие в петък предложения проектобюджет на страната за 2022 г., който предвижда намаляване на данъци и свиване на дефицита от 9.4% през тази година на 5.6% догодина.

Финансовият закон сега преминава към Камарата на депутатите, където трябва да бъде одобрен до края на годината.

В бюджета са заложени 8 млрд. евро данъчни намаления, които ще обхванат налозите върху доходите на физическите лица и бизнеса, съобщава "Ройтерс".

Дефицитът се намалява благодарение на силния икономически растеж и прекратяването на мерките за стимулиране, приети в разгара на кризата с коронавируса, за да смекчат удара върху семействата и фирмите.

Освен намаляване на данъците, бюджетът отделя почти 4 милиарда евро, за да намали сметките за комунални услуги на домакинствата и компаниите в на фона на растящите международни цени на енергията.

С цел да се стимулират сделките по придобивания във фрагментирания банков сектор на страната, законопроектът за бюджета на Италия удължава настоящите стимули за корпоративни сливания с шест месеца - до средата на 2022 година.

Прогнозата на правителството на Марио Драги е, че икономиката на Италия ще отбележи 4.7% растеж през следващата година.

Публичният дълг на Италия, който пропорционално е най-високият в еврозоната след този на Гърция, се предвижда да падне през следващата година до 149.4% от БВП спрямо 153.5% през 2021 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във