Банкеръ Daily

Свят

Италия може да отмени някои антивирусни мерки до края на април

Джузепе Конте

Италия може да започне от края на април да премахва постепенно някои от ограниченията, въведени с цел спиране на заразата с Ковид-19, ако разпространението на болестта продължи да се забавя. Това каза днес премиерът Джузепе Конте в интервю за Би Би Си.

"Трябва да изберем сектори, които да подновят дейността си. Ако учените дадат одобрение, можем да започнем да отхлабваме някои мерки още в края на този месец", каза Конте в ефира на британската телевизия. Той обаче предупреди, че Италия не може да намали бдителността и отбеляза, че ограниченията ще бъдат облекчавани само постепенно.

Пет поредни дни намалява броят на пациентите в интензивни отделения, а броят на починалите вчера бе по-малък от този във вторник, отбеляза Ройтерс. В сряда имаше 542 смъртни случая от Covid-19 в Италия спрямо 604 ден по-рано, като общият брой на смъртните случаи достигна 17 669. В интензивното лечение се намират 3693 души, което е спад от 3792 във вторник - пети пореден ден на понижение. Това породи надежди, че ситуацията се успокоява, въпреки че вчера новите случаи на заразени бе с около 800 повече, отколкото във вторник.

Клонове на работодателската лобистка група "Конфиндустрия" от северните области Ломбардия, Венето, Пиемонте и Емилия-Романя, където са съсредоточени 45 процента от цялото италианско производство, призоваха вчера правителството да изготви "пътна карта" за връщане към работа.

Италия наложи националната блокада на 9 март. Две седмици по-късно Джузепе Конте обяви, че несъществените бизнеси, включително производството на автомобили, облекла и мебели, ще трябва да затворят по време на извънредното положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във