Банкеръ Daily

Свят

Италия избра първия кмет трансджендър

Италианците определят местните избори, проведени в неделя, като исторически - бе избран първият италиански кмет трансджендър. 40-годишният Джанмарко Негри е гражданин на Тромело, градче с 3700 жители в Ломелина, провинция Павия.

Негри е роден като жена на име  Мария, но преди няколко години претърпява серия от операции за промяна на пола, завършила с промяна на името и пола.

Адвокатът Негри изненада всички като бе избран начело на гражданското движение "CambiaMenti per Tromello", което е ляво ориентирано и спечели 37,5% от гласовете. Сред опонентите му бяха негов колега адвокат, заместник-кметът Антонио Павия, представител на десницата, който получи 23,16%, и Ренато Капа от крайнодясната партия "Лигата", който взе 25,79% от гласовете.

„Поздравяваме Негри и се надяваме да има и много други избрани за кметове лесбийки, гей и трансджендъри”, каза Фабрицио Марацо, говорител на Гей Център. Той обяви, че е лансирал кампания под мотото “Гласувам Транс”, насочена към онези трансджендъри, които са дискриминирани от списъците за жени и мъже при гласуване и които често са принудени да се редят на опашки за мъже, когато всъщност приличат на жени. Според Марацо в много случаи трансджендърите се отказват заради това от правото си на вот.

Негри участва често в телевизионни предавания, в които разказва за своите битки за гражданските права на транссексуалната общност. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във