Банкеръ Daily

Свят

Италия иска отмяна на преместването на Европейската агенция по лекарствата в Амстердам

Италия поиска от Европейския съд да отмени решението на ЕС за преместване на базираната в Лондон Европейска агенция по лекарствата (ЕЛА) в Амстердам след Брексит, предаде агенция Франс прес.

Съдът в Люксембург обяви в сряда в туитър, че Италия и Милано "са предприели действия за анулиране" на решението, взето през ноември миналата година.

Милано загуби с жребий битката срещу холандския град за домакин на ЕЛА, която трябва да се премести, след като Великобритания напусне ЕС през март 2019 г.

Но в понеделник се разбра, че новата сграда за ЕЛА в Амстердам все още се строи и няма да бъде завършена до ноември 2019 г., което изглежда предизвика Италия да оспори решението.

"Трябва да опитаме… Играта не е свършила", заяви италианският премиер Паоло Джентилони пред тв РАИ. Но добави, че не трябва да има илюзии, тъй като трябва да се спазват процедурите.

Италианският евроминистър Сандро Гоци пък посочи, че това не е ход срещу Холандия, а са прави в интерес на европейските граждани с цел приемственост и оптимално функциониране на агенцията.

Очаква се строящата се нова модерна сграда за ЕЛА в Амстердам да струва около 250-300 милиона евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във