Банкеръ Daily

Свят

Италия иска и Гърция да отвори границите си за нейни туристи

Италианският външен министър Луиджи ди Майо ще посети Атина на 9 юни, където ще поиска реципрочност при отварянето на границите за туристи, съобщава гръцката телевизия Скай, като цитира "Дойче веле".

Преди това Ди Майо ще посети Берлин и Любляна. "Вярваме в сътрудничеството, но и във взаимността. В този дух ще направя тези три посещения. Когато отида в Атина, ще нося със себе си всички епидемиологични данни, за да покажа каква е ситуацията във всички италиански провинции", каза италианският външен министър.

Ди Майо заяви още, че "Италия вярва в европейския дух, но е готова да затвори границите си за онези, които не го зачитат".

Президентът на област Венето Лука Дзая смята, че е грешка да бъде налагана карантина (дори и за една седмица) на туристите, които пристигат на гръцки летища от четири области в Северна Италия.

Гърция ще разреши полетите от Италия, Испания и Франция от 15 юни, но пътниците, които пристигат от летища, които се смятат за високорискови, ще бъдат подлагани на едноседмична карантина. За Италия ограниченията се отнасят до областите Ломбардия, Пиемонт, Венето и Емилия Романя.

Колизеят в Рим може да бъде посетен отново, след като беше затворен около три месеца заради пандемията от новия коронавирус, съобщи ДПА.

"Това е символичен момент за Рим и за Италия" - каза директорът на археологическия парк към Колизея Алфонсина Русо.

Колизеят е една от най-популярните туристически атракции в Италия. Отварянето му, както и на околните останки от Форума и Палатинския хълм, показват, че Италия се възстановява, добави Русо.

Заради пандемията в Колизея се въвеждат големи промени. Докато преди амфитеатърът се посещаваше от 20 000 души дневно, сега достъпът е ограничен до 1000 - 1600 души на ден. Очаква се първо те да са от Рим и района, а след това да се върнат и чуждестранните туристи. Преди чужденците бяха около 70 процента от посетителите.

Билетите се продават само с резервация. На входа се измерва температурата. Задължително е и носенето на маска.

Колизеят беше затворен в началото на март заради пандемията от Ковид-19. Италия беше сериозно засегната от нея с около 33 500 смъртни случая. Напоследък броят на заразените намалява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във