Банкеръ Daily

Свят

Италия е твърдо против използването на европейския спасителен фонд в кризата с вируса, иска еврооблигации

Италианският премиер Джузепе Конте заяви днес, че позицията му за използването на спасителния фонд на еврозоната в преодоляването на коронавирусната криза не се е променила, предаде ДПА.

Преди време Конте коментира, че Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) не е подходящ за справяне с икономическите последици от кризата и вместо това трябва да се емитират съвместни еврооблигации.

Министрите на финансите от еврозоната снощи се споразумяха да деблокират близо 240 милиарда евро финансиране по ЕСМ без да се прилагат обичайните строги изисквания, но само за преки и непреки здравни разходи.

"Ще кажа само: позицията ми и позицията на правителството по ЕСМ не се е променяла и никога няма да се промени", написа в Туитър премиерът на Италия.

Европейските министри се разбраха и да започнат работа по възстановителен фонд, но техният председател Мариу Сентену заяви, че все още има разногласия по въпроса дали да бъде включен общ дълг.

Темата ще бъде обсъдена на среща на върха на ЕС, каквато вероятно ще има скоро, посочва ДПА.

Междувременно френският финансов министър Брюно Льо Мер, цитиран от Ройтерс, коментира, че планът за икономическо възстановяване, договорен в ЕС, косвено отваря вратата за съвместно емитиране на облигации. Той определи това като успех на Франция.

Споразумението бе постигнато едва след като Германия и Франция надделяха над Нидерландия в маратонските разговори.

В окончателното споразумение не се споменава изрично съвместното емитиране на дълг, което е анатема за нидерландците, но по думите на Льо Мер то се подразбира. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във