Банкеръ Daily

Свят

Италия е "Страна на годината" на "Икономист"

Авторитетното британско издание "Икономист" обяви коя е "Страната на годината" - титла, която присъжда от 2013 г. Тази година това е Италия. Званието е също толкова важно, колкото например "личността на годината" на сп. "Тайм".

По принцип признанието на "Икономист" не се отнася за най-богатата страна в света, или за най-мирната страна в света, а за страната, която през изминалата година е извършила големи подобрения и положителни реформи в различни области. Предишни страни на годината, според "Икономист", са били Тунис, Колумбия, Франция, Малави, Узбекистан, Армения, Уругвай.

В аргументацията си относно избора на Италия британското издание споменава постигнатото в страната, откакто начело й е правителството на Марио Драги, който даде нов импулс на италианската политика и я извади от историческата й парализа. Според списанието в лицето на Драги Италия е намерила един компетентен и уважаван на международно ниво лидер. Той е получил широка подкрепа от италианските политически сили, които за първи път са успели да загърбят различията си и да застанат зад програмата на правителството му за големи реформи, които ще позволят на страната да използва пълноценно и европейските средства за постпандемичното възстановяване.

Но "Икономист" аргументира решението си и с процента на ваксинираните срещу коронавируса в Италия - един от най-високите в Европа, което е позволило икономиката да продължи да функционира тази година след парализиращите я локдауни през 2020 г. В Италия над 88 процента от населението над 12 години е с по една доза от ваксините срещу коронавируса, над 85 процента е със завършен ваксинационен цикъл, а близо 64 процента е с бустерни дози. Очаква се процентите да нараснат и със стартирането на кампанията за ваксинацията на децата от възрастовата група 5-11 години с одобрения за това адаптиран препарат на Пфайзер/Бионтех.

Признанието на "Икономист" за Италия дойде няколко седмици след като Ангела Меркел, коментирайки ситуацията с коронавируса в Германия, заяви, че би се чувствала по-сигурна, ако в Германия беше като в Италия. Това беше едно от последните й публични изявления, направено на 4 декември, два дни преди мандатът й да изтече официално. Тя визираше средния брой на новозаразените на 100 000 души, който в Италия по това време беше по-нисък от тежко засегнатата сега от пандемията Германия. Това признание от страна на Меркел, че в Италия нещата с коронавируса са по-добри от тези в Германия, съчетано с признанието на "Икономист", разбиха на пух и прах антииталианските стереотипи, че Италия е една лошо управлявана страна, че начело й са политици със скандални прояви, като например Силвио Берлускони, че няма политическа стабилност, че икономиката й куца, че финансите й са в хаос, че организираната престъпност е оплела в своите мрежи във властта и политиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във