Банкеръ Daily

Свят

Италия е пред демографска зима, предупреждава папата

Папа Франциск заяви днес, че разходите за отглеждане на деца са прекалено високи и че родителите се нуждаят от помощ в страни като Италия, за да се преодолее ниската раждаемост, която заплашва бъдещето им, предаде Ройтерс.

Пред конференция, посветена на слабата раждаемост, главата на Римокатолическата църква се позова на анкети, според които повечето млади хора искат да имат деца, но се опасяват от разходите.

"Мечтите им за нов живот, семената на възраждането на страната, застават срещу демографска зима, която е студена и мрачна", каза той. По думите на Франциск, за да има добро бъдеще, трябва да се полагат грижи за семействата и особено за младите семейства, "обзети от опасения, които рискуват да парализират техните житейски планове".

В реч на същата проява премиерът Марио Драги каза, че в Италия миналата година е имало 404 000 раждания, най-малко, откакто се води такава статистика, и с 30 на сто под предишната рекордно ниска раждаемост преди 12 години. По думите му през 2020 г. починалите в Италия са общо 746 хиляди отчасти заради пандемията. "Италия без деца е Италия, която не вярва в себе си и не планира своето бъдеще. Това е Италия, осъдена на бавно застаряване и изчезване", подчерта Драги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във