Банкеръ Daily

Свят

Италия е на ръба, здравеопазването може да рухне всеки момент

Италия отначало бе сигурна, че може да спре новия коронавирус още в начален етап, но бързото разпространение на КОВИД-19 породи страхове, че италианската система на здравеопазване може да рухне, пише ДПА.

Малцина очакваха сегашната здравна криза в Италия. Страната е в първата осмица на индустриалните държави въпреки много високия си публичен дълг и една от най-популярните дестинации за международните туристи, искащи да вкусят от "долче вита".

Бързото разпространение на коронавируса обаче се оказа непосилно бреме за болниците и лекарите и сега заплашва цялата здравна система.

Когато първите случаи на КОВИД-19 бяха регистрирани в градчето Кодоньо в Ломбардия през февруари, Рим възхвали "отличната" здравна система. Само няколко седмици по-късно италианското правителство смята да налее големи суми в спешната помощ, особено в интензивните отделения, и съобщава за недостиг на 5000 лекари и на хиляди медицински сестри и болногледачи.

В момента има над 12 000 потвърдени случая на вируса, официално известен като SARS-CoV-2, но може би има много повече нерегистрирани заразени. Хората по места в засегнатите райони бият тревога, че нещата могат да продължат по този начин само още няколко дни, след което здравната система ще рухне.

"В момента ние вършим чудеса, но не можем да издържим така още много дълго", каза Антонио Пезенти, координатор в интензивно отделение в Ломбардия.

"За 15 дни ние увеличихме с 50 процента броя на леглата, оборудвани с апарати за обдишване, за да лекуваме пациенти с коронавирус", заяви той пред вестник "Кориере дела сера".

Но интензивните отделения са твърде претоварени. Това означава, че пациенти с инфаркт или претърпели тежка катастрофа с кола просто може да нямат късмет, добави той. Недостигът на лекари става непоносим заради продължаващото рязко увеличаване на броя на заразените. "Почти невъзможно е да издържим с това темпо още две седмици", оплака се Пезенти.

Експерти показват по телевизията графики с цветни линии, отбелязващи ръста на броя на вирусоносителите и на пациенти с КОВИД-19 в болниците. При тези стръмно сочещи нагоре криви може да се стигне дотам леглата в интензивни отделения да не достигнат, и това може да се случи още този месец.

Като цяло в Италия до сряда е имало над 1000 пациенти с коронавирус в интензивните отделения. Над половината от тях са в богатата област Ломбардия. Преди сегашната криза Италия е разполагала с около 5000 легла в интензивни отделения за приблизително 60-милионно население. Оттогава броят им е увеличен. Но за сравнение, Германия има над 25 000 легла в интензивни отделения за своето 80-милионно население, информира ДПА, цитирана от БТА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във