Банкеръ Daily

Свят

Италия бори дълговете си с продажби за над 2 млрд. долара

Италианското финансово министерство вече определя десетки държавни и общински имоти, които съвсем скоро ще бъдат предложени за продажба на частни инвеститори. Става дума за недвижимости като бивши казарми, изоставени болници и офис сгради, които вече не се използват, съобщават от Рим източници, пожелали да останат анонимни. Причината е, че планът все още не е станал публичен. Неотдавна премиерът Джузепе Конте заяви, че правителството му очаква мерките, включени в бюджета на страната за тази година да стимулират възстановяването на местната икономика още през второто полугодие на 2019 година. Публикуваните миналия месец  макроикономически данни показват, че страната е изпаднала в първата рецесия от 2013 г. насам. Повечето икономисти обаче очакват ръстът  тази година да остане доста под определената от правителството цел от 1 процента.

Италианската държава и области притежават имотни активи в цялата страна, чиято обща стойност достига 283 млрд. евро, сочат данни на правителството от миналата година за оценката на около милион активи, описани от Министерството на финансите. Предишни официални данни, включващи по-голям брой имоти, определят общата стойност на активите на 425 млрд. евро.

Държавният дълг на Италия през ноември достигна исторически връх от 2,35 трлн. евро, което е над 133% от брутния вътрешен продукт на страната за миналата година. Така Рим се нареди на второ място сред страните, които използват еврото по съотношение дълга спрямо БВП в ЕС след Гърция.

Това няма да е първият опит на Италия да набере капитал чрез продажби на имоти. Правителството на Силвио Берлускони не успя да привлече кандидати за пустеещи казарми в северната част на страната, което осуети перспективите за продажбата на хиляди контролирани от държавата имоти. Правителствата на Матео Ренци и Паоло Джентилони също не успяха да продадат неосновни държавни имоти. "В исторически план италианските правителства успяват да постигнат само малка част от планираните продажби на имоти“, казва Стефано Джирола, портфолио мениджър в компанията Alicanto Capital в Милано. "Не мисля, че този път ще бъде различно. Италия все още има излишък от имотни активи за абсорбиране и не виждам голямо търсене на пазара за още", допълва той.
Основното препятствие за купувачите са дългите процедури за презониране в Италия, които може да отнемат до три години, съобщават запознати източници. Финансовото министерство обмисля да предостави определена роля на държавния мениджър на активи Investimenti Immobiliari Italiani, като му позволи да инвестира наред с купувачите на имоти и да помага с реновирането и презонирането, допълват източниците.

Правителството може да продаде имоти чрез процес на секюритизация, като Investimenti Immobiliari купи миноритарни дялове в инвестиционни инструменти, разказват източниците. Държавната банка Cassa Depositi e Prestiti също може да има роля, наддавайки за някои активи, допълват те. По време на посещение в САЩ миналия месец финансовият министър Джовани Триа заяви пред инвеститорите, че правителството е готово да започне планирането на приватизации в близко бъдеще, съобщи канцеларията му на 1 февруари. Наред с привлекателната доходност на държавните облигации Триа посочи възможностите за "модернизиране на голяма и средна инфраструктура, а приватизациите на имотите и на други активи ще започнат скоро".

Facebook logo
Бъдете с нас и във