Банкеръ Weekly

Свят

Италия блокира милиардите за Турция

Жан-Клод Юнкер и Матео Ренци

Италия блокира плана на Европейския съюз да финансира Турция с 3 млрд. евро срещу ангажимента да спре бежанския поток към Европа. За това съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след срещата на финансовите министри на ЕС в Брюксел на 15 януари. Дейселблум не сподели подробности за възраженията на Рим, но изрази надежда проблемът да бъде решен "много скоро".

Според плана една трета от 3-те млрд. евро ще бъдат предоставени от бюджета на общността, а останалите 2 млрд. - от страните членки. Той бе обявен след специалната среща на върха между лидерите на Евросъюза и турския премиер Ахмет Давутоглу през ноември.

"ЕС сега тръгна на заден ход. Въпросът трябва да бъде решен спешно, за да не изгубим доверието на Анкара, с която преговаряме за спиране на бежанския поток", сподели по-рано източник на "Ройтерс" от Брюксел. Междувременно заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че съюзът не е доволен от сътрудничеството с Турция за обуздаването на вълната от мигранти.

Ходът на Италия бележи по-нататъшна ескалация на войнствената позиция на Италия по ключови въпроси за общността, коментира "Ройтерс". Премиерът Матео Ренци атакува германския канцлер Ангела Меркел на срещата на върха през декември за политиката на ЕС в областта на енергетиката, банковото дело и миграцията. Впоследствие Италия потвърди противопоставянето си на начина на финансиране на плана за спиране на мигрантите, идващи през Турция, който е силно подкрепян от Германия.

В момента Италия преговаря с Еврокомисията да й бъде предоставена по-голяма фискална свобода в бюджета й за 2016-а. Според комисията обаче и председателят й Жан -Клод Юнкер Рим вече разполага с възможности за маневриране, каквито не притежават останалите му партньори. Еврокомисарите ще вземат окончателно решение за италианския бюджет през пролетта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във