Банкеръ Daily

Свят

Италианското правителство предлага удължаване на извънредната ситуация до 30 април

Италианските власти предлагат извънредната ситуация, обявена до 31 януари заради коронавирусната пандемия, да бъде продължена до 30 април. Това заяви днес в парламента здравният министър Роберто Сперанца. 

Този режим, въведен преди година, вече бе продължаван два пъти в Италия. Експерти на кабинета предлагаха по-рано да бъде продължен до юли 2021 г.

Новите мерки на правителството, които ще влязат в сила на 16 януари, предвиждат да се запази забраната за придвижване между италианските области дори със средно и ниско ниво на епидемиологичен риск, подчерта министърът. По думите му в 12 от 20-те области на страната рисковете в момента са високи.

Броят на смъртните случаи поради усложнения след заразяване с коронавируса в Италия достига почти 80 000. Инфектираните с КОВИД-19 в страната досега са общо над 2,3 милиона.

Белгийските власти предвиждат въведените през ноември миналата година ограничения срещу разпространението на пандемията от ковид да останат в сила поне до март, съобщиха местни медии.

Уточнява се, че междувременно е възможно облекчаване на някои от мерките, както преди дни бе решено да се възстанови работата на автошколите. Отбелязва се, че засега ваксинирането срещу новата болест в страната се извършва по-бавно, отколкото в други държави от ЕС. До днес едва около 25 хиляди души са получили ваксина и това е около 0,22 на сто от населението.

По последни данни жертвите на новата болест в Белгия са над 20 хиляди при над 667 хиляди заразени и 7,4 милиона изследвани. Допълва се, че след новогодишните празници се отчита ръст в броя на новозаразените, като в Брюксел повишението достига 76 на сто спрямо данните от последната седмица на декември.

Отчита се, че десетки хиляди жители на Белгия са пътували по празниците в края на миналата година и голяма част от тях са се завърнали след посещение на т. нар. червени зони. Според националната статистика в Брюксел напоследък се наблюдава допълнителен ръст в броя на чужденците и вече всеки трети постоянно пребиваващ в столицата (35,3 на сто) не е с белгийска националност. Най-често това са хора с корени в Мароко, Италия, Франция, Холандия, Турция и Румъния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във