Банкеръ Daily

Свят

Италианското правителство е в криза след оттеглянето на партията на бившия премиер Матео Ренци

Правителството на Джузепе Конте губи мнозинството си в горната камара на парламента.

Очакванията се потвърдиха. Правителството на Италия е в криза, след като двама министри в него от партията на бившия премиер Матео Ренци "Италия Вива" подадоха оставка, съобщават световните агенции.
Това са Тереза Беланова и на Елена Бонети, които отговарят съответно за земеделието и за семейните въпроси. Оставките всъщност бяха очаквани. Матео Ренци беше обявил изтеглянето на министрите си от правителството. Той възразяваше на плановете на премиера Джузепе Конте как и за какво да бъдат похарчени над очакваните 200 милиарда евро, обещани на Италия от ЕС в рамките на фонда за възстановяване на икономиката, засегната от коронавирусната пандемия.
За да получи тези средства, италианското правителство трябваше да приеме национален план, което стана вчера вечерта. Тогава двете дами министри от партията на Матео Ренци гласуваха с въздържал се време на този правителствен вот.

С оттеглянето на тази подкрепа, правителството на Джузепе Конте загуби мнозинството си в горната камара на италианския парламент. Без 18-те сенатори на "Италия Вива" кабинета на Конте ще трябва да потърси нови поддръжници в Сената. Но в долната Камара на депутатите правителството има достатъчно голямо мнозинство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във