Банкеръ Daily

Свят

Италианското правителство е готово за преговори с Венето и Ломбардия

Роберто Марони

Референдумите във Венето и Ломбардия вчера показват, че има голямо желание за по-голяма автономия и Рим е готов да започне преговори с двете области, обявиха днес представители на италианското правителство, цитирани от БНТ.

Във Венето над 98 от гласувалите са отговорили с "да", активността е била около 60%. В Ломбардия са участвали около 40 на сто от избирателите, 95% от тях също са подкрепили по-голяма финансова независимост.

Референдумите имат консултативен характер, но както заяви днес губернаторът на Ломбардия Роберто Марони, когато с колегата му от Венето отидат на преговори с правителството, позицията им ще има по-голяма тежест, защото зад нея стоят общо шест милиона избиратели.

Референдумите в две италиански области бяха "урок по демокрация за Европа", заяви лидерът на италианската дясна партия "Северна лига", цитиран от Асошиейтед прес.

Матео Салвини каза днес, гражданите на Ломбардия и Венето, гласували за повече автономия, са дали началото на процес на реформация отдолу нагоре.

Двете богати северноиталиански области, които дават до 30% от брутния вътрешен продукт на Италия, искат да имат повече контрол върху данъчните постъпления и да имат по-голямо влияние върху политики като имиграцията, сигурността, образованието и околната среда.

За разлика от референдума в испанската автономна област Каталуния, италианските референдуми не бяха за независимост и бяха одобрени от конституционния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във