Банкеръ Daily

Свят

Италианският сенат удължи извънредното положение заради коронавируса до 15 октомври

Горната камара на италианския парламент е одобрила искането на премиера Джузепе Конте за удължаване на извънредното положение заради новия коронавирус до 15 октомври, съобщава Ройтерс.

Опозиционните партии бяха против тази мярка. Сенатът одобри предложението със 157 гласа "за" и 125 "против" от общо 319 сенатори.
Извънредното положение беше обявено на 31 януари със срок от шест месеца и трябваше да изтече на 31 юли.
Все пак пречиерът Конте се отказа от плана си да поиска удължаване на извънредното положение до края на годината.
Долната камара на парламента, в която управляващата коалиция има много по-голямо мнозинство, ще гласува тази мярка днес.

Това не е добър знак за българският бизнес и развитието на туризма.

Италия въведе вече и задължителна карантина за хора, които са били в България и Румъния през последните 14 дни. Мярката цели да се предотврати внасянето на случаи на Ковид-19 от чужбина, предаде Ройтерс.

Италия, която е сред най-засегнатите от коронавирусната пандемия европейски страни, вече забрани достъп за хора, пристигащи от 16 страни.

Италия е един от основните, водещи търговско-икономически партньори на България. През миналата година българският износ за Ботуша е бил в размер на 2.19 млрд. евро, като отбелязва и спад от 10 на сто. Вносът от Италия за същия период е за 2.50 млрд. евро и показва ръст от 3.4 процента. Стокообменът е бил на стойност 4.69 млрд. евро и е намалял 3.3% спрямо 2018-а.

Италия е трети в листата на водещите търговски партньори на България. А числата за първото тримесечие на тази година не са по-добри. Спад има и в износа (с 13.1%), и при вноса и в стокообмена.

През първо тримесечие туристите от Италия у нас са били 21 912, с регистриран спад от 23.8 процента. Българките, посетили Ботуша, за същия период са 24 839, като и при тях е отчетено намаление - от 34.3% спрямо първо тримесечие на миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във