Банкеръ Daily

Свят

Италианският президент назначи за временен премиер Карло Котарели

Карло Котарели

Италианският президент Серджо Матарела назначи бившия служител на Международния валутен фонд Карло Котарели за временен премиер със задачата да се опита да състави ново правителство и да сложи край на политическата и конституционна криза в Италия, предаде Ройтерс.

Карло Котарели каза днес, че много бързо ще състави правителство, което ще управлява страната до нови предсрочни избори, които да се състоят през есента или в началото на следващата година, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Ще представя в парламента програма, която, ако спечели подкрепата на депутатите, ще включва и одобряване на бюджета за 2019 г. Тогава парламентът ще бъде разпуснат и ще има избори в началото на 2019 г.", каза Котарели малко след като президентът на страната Серджо Матарела го номинира за служебен премиер. Той обеща неговото правителство да бъде политически неутрално.

"При липса на доверие (от страна на парламента) правителството незабавно ще подаде оставка и главната му функция ще бъде всекидневното управление на страната до провеждането на избори след месец август", добави Котарели.

Популисткото Движение "Пет звезди" и националистическата дясна партия "Лига" дадоха да се разбере, че няма да подкрепят правителството в парламента, което означава, че това правителство може да бъде само служебно. Вчера президентът не одобри състава на правителството, предложено от техния коалиционен кандидат за премиер Джузепе Конте, който в резултат се отказа от мандата си да състави правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във