Банкеръ Daily

Свят

Италианският премиер поиска парламентът да утвърди новия му ляв кабинет

Джузепе Конте

Италианският премиер Джузепе Конте призова парламента да подкрепи новото му ляво правителство на важния вот на доверие, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Новото правителство, обединяващо антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ) и проевропейската Демократическа партия (ДП), ще бъде по-малко склонно към конфликти с ЕС и ще показва повече уважение от предишната коалиция на ДПЗ и партията "Лига", обеща Конте в речта пред парламента. Той добави, че неговият екип ще работи за съживяване на икономиката и намаляване на данъците. 

Някогашните съперници ДПЗ и ДП приеха да обединят силите си, след като крайнодясната "Лига" напусна предишната коалиция с Движение "Пет звезди", опитвайки се неуспешно да предизвика предсрочни избори, припомня Ройтерс.

Очаква се долната камара на италианския парламент, в която новата коалиция има стабилно мнозинство, да гласува тази вечер. Конте е изложен на по-голяма заплаха в Сената, където двете партии имат много по-малко мнозинство. Ако депутатите от която и да е от двете камари отхвърлят предложеното от него правителство, той трябва да подаде оставка, припомня АП.

Докато Конте произнасяше речта си, "Лигата" и по-малка крайнодясна партия "Италиански братя" протестираха пред парламента. Те призовават за оставка на Конте и свикване на незабавни избори, съобщава Франс прес.

Гласуването в Сената е насрочено за утре следобед.

Facebook logo
Бъдете с нас и във