Банкеръ Daily

Свят

Италианската полиция издирва български роми, избягали от карантината

Италианската полиция издирва българи - бегълци от карантината, след като огнище на COVID-19 с наши сънародници беше изолирано в Мондрагоне, близо до Неапол. Под военен кордон и строга карантина са над 700 души, предаде bTV.

Строгите мерки на пет жилищни сгради са наложени, след като бременна българка се оказва с коронавирус. В квартала живеят много наши сънародници. Официално регистрирани са около 200 души, но броят и е поне три пъти повече, съобщават италианските власти.

Не е позволено влизането и излизането им от жилищните сгради, а стоки от първа необходимост доставят властите.

“След като бяха открити случаите на COVID, те отцепиха периметъра, затвориха блоковете и започнаха да правят масово тестване. Нашите сънародници не се съобразиха с наложените мерки. Бягали са от блоковете, протестирали са и това доведе до ескалация на напрежението. Затова областният управител се обърна към правителство, за да му осигурят сили за сигурност“, коментира българският консул в Рим Ермелина Пейчева.

До момента 49 са заразени, като 13 от тях са избягали след тестовете. Властите все още ги издирват. Над 80 души са изолирани от блоковете, а най-тежките случаи са в болница.

По думите на Пейчева нашите сънародници живеят в доста лоши битово-хигиенни условия. Българите в Мондрагоне са предимно сезонни работници, но има данни и за незаконна дейност.

Огнището на епидемията в градчето се превърна и в повод за политически нападки от страна на лидера на „Лига“ Матео Салвини към управителя на област Кампания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във