Банкеръ Daily

Свят

Италианска журналистка даде на Помпео пармезан за Тръмп

Италианска телевизионна журналистка подари на американския държавен секретар Майк Помпео пармезан по време на неговата среща с италианския премиер Джузепе Конте, предаде Франс прес.

Аличе Мартинели, която е журналистка в италианската разследваща телевизионна програма "Хиените", връчи на смаяния Помпео парче от емблематичното италианско сирене.

"Имам подарък за Вас, италианският премиер знае за какво става дума. Това е едно от най-добрите неща, които правим в Италия, влагайки сърцето си в него. Така че се надяваме, че ще ни помогнете това нещо да достигне до господин Тръмп", заяви журналистката на Помпео, докато му връчваше пармезана. Помпео се усмихна и после предаде подаръка на Конте, който стоеше до него. През това време журналистката беше отведена до изхода на залата от двама агенти по сигурността. Италианският премиер пък заяви: "После ще ви обясня как по най-добрия начин човек може да покаже какво означава да си италианец", след което каза по адрес на журналистката, че не по този начин се защитава Италия, визирайки нейния демонстративен подарък.

Фермерите от Колдирети, основната селскостопанска организация в Италия, също организираха специално посрещане на Помпео, когато той дойде в президентския дворец Куиринале в Рим за среща със президента Серджо Матарела. Те носеха плакати, на които пишеше: "Не убивайте италианската храна", "Господин Помпео, ние сме приятели", "Подарък за Тръмп" и др. Фермерите също носеха техни продукти, представяйки ги като подаръци за Тръмп, сред които имаше пармезан, пармска шунка, зехтин и други вкусотии италианско производство.

Италианските селскостопански производители са обезпокоени, че Вашингтон може да въведе мита върху продукцията им. Според информации на различни медии Вашингтон е бил оторизиран от Световната търговска организация да наложи годишни мита в размер на 7,5 милиарда долара върху европейски продукти. Официално това решение може да бъде обявено в идните дни. То се вписва в датиращ от 15 години конфликт между Еърбъс и Боинг относно евентуални субсидии, изплатени на европейския авиоконструктор.

През уикенда италианската министърка на земеделието Тереза Беланова, която е бивш фермер и синдикалист, вдигна тревога относно опасността за налагане на мита от страна на САЩ. Тя припомни, че американците внасят италиански селскостопански и хранително-вкусови продукти на стойност 4,5 милиарда евро, което е 10 процента от италианския износ. Беланова настоя Конте да се намеси и да убеди Вашингтон да се откаже от плановете за митата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във