Банкеръ Daily

Свят

Италианецът Сасоли води след първия тур на избор за председател на европарламента

Европейският парламент не успя да избере с първото гласуване новия си председател. След преброяването на гласовете на първо място е италианецът Давид Сасоли, издигнат от групата на социалистите и демократите.

Във вота са участвали 735 евродепутати, като действителните бюлетини са били 662, следователно необходимото мнозинство за избиране на председателя е било 332 гласа, уточни председателстващият заседанието Антонио Таяни. Той обяви начало на второто гласуване.

В първия кръг Сасоли получи 325 гласа. Ска Келер (Зелени) има 133 гласа, Сира Рего (Европейска обединена левица) - 42, Ян Захрадил (Чехия, консерватори) - 162 гласа. Общо 73 гласа са били недействителни. За втория кръг не са издигнати нови кандидати.

Ако и във втория кръг нито един от кандидатите няма необходимото мнозинство, ще се гласува трети път. В случай че и тогава резултатите са недостатъчни за излъчването на победител, в четвъртото и последно гласуване ще участват само онези двама, постигнали най-голяма подкрепа. Тогава ще спечели този, който получи повече гласове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във