Банкеръ Daily

Свят

Италианците с антитела за COVID-19 са почти 1,5 милиона

Почти 1.5 млн. души в Италия, или 2.5 процента от населението, са развили антитела срещу новия коронавирус. Това е шест пъти повече от съобщаваните официални данни, предаде "Ройтерс". Агенцията се позовава на изследването на Италианския статистически институт и на министерството на здравеопазването.

Официалните данни показват, че от началото на епидемията в Италия има 248 229 потвърдени случая на зараза с коронавируса и 35 166 смъртни случая. Според изследването има разлики на местно ниво при наличието на антитела. В северната област Ломбардия, където бяха първите огнища на епидемията, антитела имат 7.5 процента от жителите, а в южната област Сицилия - едва 0.3 процента от населението.

Проучването показва също, че почти 30 процента от хората с антитела са асимптоматични, което сочи риск от разпространение на заразата от хора, които не са били наясно, че са заразени.

Осъществено между 25 май и 15 юли, италианското изследване се очакваше с интерес, тъй като Италия бе първата тежко засегната страна в Европа, а данните за заразените и смъртността там се очакваше да са значително под действителните - светът още не бе подготвен за справяне с COVID-19, нито за масово тестване. Още през май в следващата тежко засегната държава - Испания - бе публикувано проучване за антитела, според което едва 2.3 млн. души (или 5% от хората) са се срещнали с вируса.

Привържениците на теорията за колективния имунитет - загубила сили покрай заключенията на учени, че антителата срещу вируса може и да не са трайни - смятат, че е нужно 60-70% от хората да преболедуват, за да може общността да пресече веригата на

Facebook logo
Бъдете с нас и във