Банкеръ Daily

Свят

Историческо посещение на испански премиер в Куба

Куба и Испания подписаха вчера споразумения в областта на международното и културно сътрудничество по време на официалното посещение в карибската държава на премиера на пиренейското кралство Педро Санчес, съобщи ТАСС.

Церемонията се състоя в Двореца на революцията в присъствието на председателя на Държавния съвет и на Съвета на министрите на Куба Мигел Диас-Канел и на ръководителя на испанския кабинет.

Подписан бе меморандум за разбирателство и за двустранни консултации между двете страни, което предполага задълбочаване на сътрудничеството в области от взаимен интерес на регионално и международно ниво. Испанският външен министър Жозеп Борел и външният министър на Куба Бруно Родригес подписаха документа.

Меморандумът за културно сътрудничество бе подписан от испанския външен министър Жозеп Борел и министъра на културата на Куба Алпидио Алонсо.

Визитата на Санчес е първото официално посещение на испански министър-председател в Куба от 32 години. Целта на посещението е укрепване на политическите и икономическите връзки с острова, съобщи Франс прес. Премиерът социалист пристигна в Хавана в късния следобед.

Последният испански ръководител, отишъл на официално посещение в Куба, бе Фелипе Гонсалес през 1986 година.

През 1898 г. Куба става последната испанска колония, отделила се от лоното на Мадрид и отношенията между двете страни често са деликатни. Те бяха особено обтегнати след приемането през 1996 г. на европейската "обща позиция", обвързваща диалога с Хавана с напредък в областта на човешките права. Това стана по инициатива на тогавашния испански премиер Хосе Мария Аснар.

Нещата обаче се промениха през ноември 2017 г., когато влезе в сила споразумение за политически диалог и сътрудничество между ЕС и Куба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във