Банкеръ Daily

Свят

Исторически спад: Икономиката на САЩ се срина с почти 33%

Икономиката на САЩ отчита най-големия си спад от 40-те години на миналия век през второто тримесечие на тази година. Това е показателно за опустошителното влияние на пандемията върху бизнеса и цялата страна, след като милиони американски граждани останаха без работа, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се свива с 32.9% на годишна база, което е най-големият спад, откакто се събират месечни данни от 1947 г. насам.

Данните показват мащаба на щетите върху икономика от затварянията на редица бизнеса с цел ограничаване на разпространението на коронавируса в страната, което сложи край на най-продължителния икономически растеж на САЩ.

Междувременно президентът Доналд Тръмп днес за пръв път спомена за възможно отлагане на изборите за нов държавен глава през ноември, заради рисковете от измами, свързани, според него, с епидемията от Ковид-19, макар датата да е залегнала в американската конституция, съобщава  Ройтерс. 

В пост в Туитър Тръмп призова изборът на нов лидер бъде отложено дотогава, докато не бъде гарантирано, че вотът по пощата няма да бъде манипулиран.

"В противен случай той би поставил САЩ в много неудобна ситуация", пише президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във