Банкеръ Daily

Свят

Исторически провал за консерваторите на изборите в Бавария

Поддръжниците на ХСС са разочаровани

Християнсоциалният съюз, главният консервативен съюзник на Ангела Меркел, претърпя вчера исторически провал на регионалните избори в Бавария и отслаби допълнително правителството на германската канцлерка, предаде Франс прес.

На регионалните избори баварските избиратели наказаха съюзниците на Меркел, посочва Асошиейтед прес.

ХСС - сестринската партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и неин коалиционен партньор във федералното правителство, бе доминиращ в провинцията от 50-те години на миналия век. Вчера той получи 35.5 на сто от гласовете и остава първа политическа сила, но с 12 процента по-малко в сравнение с изборите през 2013 г. и губи абсолютното си мнозинство в регионалния парламент. Това е най-лошият резултат на ХСС в Бавария, в чийто парламент партията имаше абсолютно мнозинство през последните 56 години (с изключение на пет) и управляваше процъфтяващата германска провинция в продължение на 61 години. Сега ХСС ще трябва да търси некомфортна коалиция с една или повече други партии. "Това е горчив ден за Християнсоциалния съюз", каза неговият генерален секретар Маркус Блюме.

Лоша новина за г-жа Меркел е, че и другият й партньор в германската управляваща коалиция - социалдемократите, понасят удар с получените 9-10 процента от гласовете, отбелязва АФП.

Печеливши от изборите са Зелените, които стават втора политическа сила с 18-19 на сто от  гласовете, и крайнодясната Алтернатива за Германия, която е против Меркел и против имиграцията, получава 11 на сто от гласовете. Независимите консерватори - Свободните избиратели на Бавария, взимат 11,5 процента, а последни са Свободните демократи с 5 на сто.

Възможни партньори на ХСС са Свободните избиратели - местна дясноцентристка партия, и Свободните демократи, прогнозира Асошиейтед прес. Друга възможност са Зелените, които по традиция са опоненти на ХСС, имат по-либерален подход към миграцията и поставят акцент върху екологичните проблеми.

Предстои да се види дали и как резултатите от изборите в Бавария ще се отразят на стабилността на правителството на Меркел. "Вторичните трусове" от тези избори могат да се забавят, защото на 28 октомври ще има регионални избори и в съседната провинция Хесен, добавя АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във