Банкеръ Daily

Свят

Историческа среща на лидерите на двете Кореи

 

Лидерите на двете Кореи приключиха първия кръг от преговорите си в граничното село Панминчжон в демилитаризираната зона, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун прекараха на масата за преговори час и половина. Двамата ще се срещнат отново по-късно днес, след като обядват поотделно.

Пролетта може да е дошла на Корейския полуостров, заяви Мун Дже Ин в началото на преговорите с Ким Чен Ун. И двамата изразиха надежда, че преговорите ще имат положителен резултат.

Мун Дже Ин окачестви решението на Ким Чен Ун да пресече демаркационната линия между двете държави като "смело" и "символ на мира" и изрази надежда, че двамата могат да работят заедно, за да вземат "смели решения".

Двамата лидери започнаха преговорите в южнокорейската част на граничното село Панминчжон в демилитаризираната зона, седнали един срещу друг на овална маса в Дома на мира.
 
"Осъзнавам каква отговорност лежи на нашите плещи и съм ви благодарен за решителността и мъжеството, които проявихте, идвайки на тези преговори. Нека заедно да проявим мъжество и решителност и да донесем мир и благоденствие на Корейския полуостров. От този ден демаркационната линия вече не е символ на раздора, тя стана символ на мира", отбеляза южнокорейският президент, цитиран от ТАСС.

Мун Дже Ин изтъкна също, че е готов "да води преговорите цял ден", ако се наложи.

От своя страна Ким Чен Ун изрази увереност, че преговорите му с Мун Дже Ин ще доведат до "добри и значими резултати", съобщи ТАСС.

"Ние пристигнахме тук с надеждата да открием нова страница в историята на двете Кореи", заяви Ким преди началото на преговорите.

Ким Чен Ун заяви също, че не иска "повторение на миналото" и е решен да изпълни всички задължения, които ще поеме севернокорейската страна. По думите му срещата може да помогне "да се навакса изгубеното време".

На масата за преговори с лидерите на двете държави седяха по двама членове на делегациите им. Отляво на Ким беше сестра му Ким Йо Чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пьончан, а отдясно - зам.-председателят на ЦК на Корейската трудова партия. До Мун Дже Ин седяха шефът на кабинета му и ръководителят на националната разузнавателна служба.

По-рано севернокорейският лидер Ким Чен Ун прие поканата на президента на Южна Корея Мун Дже Ин да посети Сеул по всяко време, заяви говорителят на Мун. По време на прегледа на почетния караул президентът Мун отбеляза, че това не е пълният му състав и, ако Ким Чен Ун посети Синия дом (президентската резиденция в Сеул), ще може да види пълната церемония по прегледа на караула, посочи говорителят.
 
В отговор Ким посочи, че ако бъде поканен в Синия дом, с радост би го посетил, след което южнокорейският президент отправи съответната покана, която беше приета, добави говорителят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във