Банкеръ Daily

Си Дзинпин:

Истинската демокрация в Хонконг дойде след връщането му на Китай

Истинската демокрация в Хонконг започна след връщането му на Китай, заяви китайският президент Си Дзинпин на церемонията по случай 25-ата годишнина от връщането на града от Великобритания на Китай, предаде Франс прес.

"След завръщането в Родината Майка жителите на Хонконг станаха господари на собствения си град. Истинската демокрация в Хонконг започна в този момент", изтъкна Си.

Няма никаква причина за промяна на принципа "една държава, две системи", съгласно който Хонконг разполага с автономия, каза още китайският лидер на церемонията.

Този модел е "една много добра система, няма никаква причина да го променяме и той трябва да бъде съхранен в дългосрочен план", каза Си, като подчерта, че всичко, което е направил Пекин, е било "за доброто на Хонконг".

По-рано днес Си участва и в церемонията по встъпването в длъжност на новия ръководител на правителството на Хонконг Джон Ли, бивш служител на силите за сигурност.

Присъствието на Си е повод за демонстриране на факта, че Комунистическата партия на Китай си е върнала контрола върху града след вълната от демонстрации в подкрепа на демокрацията през 2019 г., отбелязва Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във