Банкеръ Daily

Свят

Истанбулски съд оправда турската писателка Аслъ Ердоган

Аслъ Ердоган

Истанбулски съд оправда турската писателка Аслъ Ердоган по обвинение в тероризъм.

Припомняме, че преди броени дни Аслъ Ердоган разпространи отворено писмо с призив международната общественост да надигне глас против мощната атака срещу свободата на мнението и словото в Турция и по-конкретно срещу делото, което бе насрочено за днес и на което обвинението настояваше за 9 години лишаване от свобода.

Всичко започва преди близо четири години - на 16 август 2016 г., когато под претекст, че е част от консултативния съвет към прокюрдския, но законен вестник „Йозгюр Гюндем”, Аслъ Ердоган бе арестувана заедно с двамата главни редактори на изданието. Това се случи месец след неуспешния опит за държавен преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган, след който бяха арестувани над 100 000 души, сред които и немалко журналисти. Закрити бяха над 550 институции, както и над 150 медии.

Обвиненията срещу Аслъ Ердоган и останалите от „Йозгюр Гюндем”, към които по-късно бе присъединен и литературният критик Некмие Алпай, бяха за „разрушаване на единството на държавата” (доживотен затвор без право на помилване), участие в терористична организация (до 15 години) и пропаганда. След четири месеца и половина писателката бе освободена не без натиск отвън. Но въпреки отзвука в чужбина делото не бе прекратено. То продължи още три години, като прокурорът постоянно отлагаше пледоарията си. Междувременно – от 2017 г. Аслъ Ердоган заживя в изгнание във Франкфурт.

През януари 2020 г. делото се пое от друг прокурор, който предприе изненадващ ход. Настоя двамата главни редактори, както и техният предшественик и ръководител на Асоциацията за човешки права Ерен Кескин да бъдат наказани като членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) (до 15 години). Той поиска да бъдат осъдени на „лишаване от свобода” от две до девет години по обвинение в пропаганда, защото са допуснали четири статии на Аслъ Ердоган да бъдат публикувани.

Но както се видя от днешното решение на съда Аслъ Ердоган бе обявена за невинна.

Ердоган е една най-добрите турски писателки, която е превеждана на десетки езици. През 1997 г. разказът й „Дървени птици“ е отличен сред 830 творби с наградата на радио „Дойче веле“. Тя е първият турски писател, поканен от Съюза на арменските писатели на международната им конференция през 2001 година. През 2005 г. в родината си тя е обявена за един от десетте най-влиятелни турски интелектуалци на десетилетието. Същата година френското литературно списание „Lire” я определя сред 50-е писатели на бъдещето. Днес романите й се изучават в катедрите по тюркология в германските университети. Немалко от произведенията й са преведени и на български – романите „Чудният мандарин“, „Градът в алена пелерина“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във