Банкеръ Daily

Свят

Испанското правителство възобнови разговорите с Каталуния

Испанското правителство възобнови вчера разговорите с каталунското регионално сепаратистко правителство след седем години, предаде АФП. Агенцията обаче отбелязва, че позициите на двете страни си остават диаметрално противоположни, въпреки този знак за разведряване.

Делегациите разговаряха близо четири часа в централата на каталунското регионално правителство в Барселона в рамките на двустранна комисия, която не се бе събирала от 2011 г. Тя бе реактивирана с решение, взето на 10 юли на среща в Мадрид между новия испански министър-председател, социалиста Педро Санчес и каталунския премиер Ким Тора.

"Имаше сериозни разногласия, но да можем да изразим нормално факта, че имаме големи разногласия, също е важно", подчерта след края на заседанието на комисията ръководителят на делегацията на испанското правителство министърът на териториалната политика Меричел Батет.

"Имаме много различни разбирания за това какво е нормално", заяви обаче каталунският регионален министър по външните въпроси Ернест Марагал. Според него новият испански премиер не е представил какъвто и да било проект за уреждане на конфликта.

Предвидено бе заседанието на двустранната комисия да бъде посветено на финансирането и инвестициите в инфраструктура. Каталунската делегация обаче поискала да се говори най-вече за политика, отбелязва АФП.

Сепаратистите в Каталуния настояват да получат правото да организират референдум за самоопределение на североизточната испанска област и да бъдат освободени каталунските лидери, които са в ареста за неуспешния опит за отцепване на региона през октомври м.г.

Испанското социалистическо правителство, подобно на предишния консервативен кабинет, обаче смята, че конституцията не разрешава такова допитване, и отказва да се намеси в работата на съдебната власт. То се надява да постигне ново споразумение за отношенията с Каталуния, което да бъде подложено на референдум, отбелязва още АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във