Банкеръ Daily

Свят

Испанското кралско семейство обитава по-малкия дворец Сарсуела

Кралят и кралицата на Испания - Фелипе I и Летисия

През седмицата социалистът Педро Санчес положи клетва като премиер на Испания пред крал Фелипе VI - само ден след като получи вот на доверие в парламента.
Той се закле да спазва конституцията по време на церемония в кралския дворец Сарсуела.

Сарсуела (на испански: Palacio de la Zarzuela) е кралски дворец и официална резиденция на краля и кралицата на Испания. Намира в северозападните покрайнини на столицата Мадрид и е разположен в планината Монте Ел Пардо, близо до официалната резиденция на принца и принцесата на Астуриас. Дворецът Сарсуела е собственост на Испанската държава и се стопанисва от Агенцията за национално наследство (Patrimonio Nacional).

Дворецът Сарсуела е построен през XVII век по поръчка на испанския крал Филип IV. По-късно Сарсуела е обновен по заповед на Карлос IV, така че да отговаря на естетическите вкусове на XVIII век. Самите помещения са пищни и красиви, включват спални, стаи за гости, огромна трапезария, специална Китайска стая и много други една от друга по-красиви и пищни. Снимките са позволени само в предверието и основното стълбище. Навсякъде другаде снимането е забранено. В двореца могат да се видят още и отделни зали, посветени на рицарите, техните доспехи, конете и целия арсенал от оръжия и предмети от техния бит. Колекцията определено заслужава внимание.

Хуан Карлос I, който става крал на Испания след диктатурата на генерал Франциско Франко (1975 г.), и кралица София живеят в двореца Сарсуела от 1962 година. След смъртта на генерал Франко кралят и кралицата отказват да се преместят в двореца Ел Пардо, който започва да се използва за посрещането на официални чуждестранни делегации.

През лятото на 2002 г. принцът на Астуриас - Фелипе VI, се премества в нова резиденция - дворец от 3500 кв. м в близост до Сарсуела.

Според настоящата конституция, приета на референдум през 1978 г., Испания е парламентарна монархия, начело с наследствен монарх- Филип VI, и двукамарен парламент (Cortes Generales). Законодателна власт се осъществява от Генерални кортеси (парламент), състоящ се от две камари - Сенат (Горна камара - 256 души) и Конгрес на депутатите (350 души), избирани за четири години. Изпълнителна власт се осъществява от правителство начело с министър-председател, който на испански се нарича председател на правителството. Освен това страната е разделена на 17 автономни региона и два автономни града с различна степен на самостоятелност, които имат свои парламенти и правителства, с широки пълномощия.

Фелипе VI е настоящият крал на Испания от 18 юни 2014 година. Наследява испанската корона след абдикацията на баща му - крал Хуан Карлос I.

Роден е в Мадрид на 30 януари 1968  г. като Фелипе Хуан Пабло Алфонсо де ла Сантисима Тринидад и де Тодос лос Сантос де Бурбон и Гресия (на испански: Felipe Juan Pablo Alfonso de la Santísima Trinidad y de Todos los Santos de Burbon y Grecia). Той е единствен син на крал Хуан Карлос I и кралица София Гръцка. Фелипе е третото дете в семейството на родителите си, които имат две по-големи дъщери - инфантите Елена и Кристина. При неговото раждане баща му все още не е крал на Испания. Фелипе продължава мъжката линия на унаследяване на испанския престол.

Началното си образование Фелипе завършва в училището "Санта Мария де ла Розалес". Продължава образованието си в колежа Lakefield College School в Онтарио, Канада. Завършва "Право" в Автономния университет на Мадрид и получава магистърска степен по "Международни отношения" от Джорджтаунския университет в град Вашингтон.

От 18 юни 2014 г. е крал на Испания след абдикацията на баща му Хуан Карлос I в негова полза. Церемонията по коронацията приема формата на прокламация. Никой чуждестранен държавник не е поканен поради икономическата криза в страната.

На 1 ноември 2003 г. Дон Фелипе се сгодява за журналистката Летисия Ортис. Въпреки че има развод зад гърба си, годеницата на испанския престолонаследник получава одобрението на испанското общество като модерна жена - независима, културна и отдадена на професията си. На 22 май 2004 г. Фелипе и Летисия се венчават в мадридската катедрала "Алмудена". Церемонията е излъчена на живо по телевизията и е наблюдавана от над 25 милиона зрители в Испания и от милиони хора по света.

Фелипе и Летисия имат две дъщери. По-голямата е инфантата Леонор де тодос лос Сантос де Бурбон Ортис (родена на 31 октомври 2005 г. в Мадрид, кръстена на 14 януари 2006 г.), която е първа в листата на унаследяване на испанския престол след баща си. По-малката е инфантата София де Тодос лос Сантос де Бурбон Ортис (родена на 29 април 2007 г. в Мадрид, кръстена на 15 юли 2007 г.), с кръстник Константин Сакскобурготски - син на цар Симеон II.

Всяка година в Испания се връчва "Награда на принца на Астуриас за ..." постижения в различни категарии на човешката дейност. Принц на Астуриас обикновено е титлата на престолонаследника. А българите можем да бъдем много горди от факта, че през юни 2008 г. с "Наградата на принца на Астуриас" за социални науки е отличен френският семиолог и историк от български произход Цветан Тодоров. 

Други популярни места около двореца Сарсуела са Мадридският парк с атракциите, стадион "Сантяго Бернабеу", Търговският център La Vaguada и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във