Банкеръ Daily

Свят

Испанските власти конфискувафа над 1 млн. листовки за референдума в Каталуния

Привърженици на каталунската независимост

Испанските власти продължават с усилията да спрат референдума за независимост на Каталуния, конфискувайки пропагандни материали, а главният прокурор не изключи възможността политическият лидер на региона да бъде арестуван, предаде Ройтерс.

Правителството на североизточната испанска област възнамерява да произведе на 1 октомври референдум, на който гласоподавателите ще се произнесат дали подкрепят отделянето от Испания. Правителството в Мадрид счита вота за незаконен.

При акция в склад в района на Барселона вчера полицията е конфискувала около 1,3 милиона листовки и други предизборни материали, издадени от каталунските власти.

Това е най-голямата от поредица подобни акции, посочи министерството на вътрешните работи в изявление.

По-рано испанската прокуратура, която нареди на полицията да разследва всеки опит за подпомагане организирането на референдума, заяви, че чиновници, участващи в каквато и да било подготовка за него, може да бъдат обвинени в гражданско неподчинение и в злоупотреба със служебно положение и държавни средства.

Въпреки това над 700 каталунски кметове се събраха в събота в Барселона, за да потвърдят подкрепата си за вота.

Запитан дали, ако подготовката продължи, е възможно регионалният премиер Карлес Пучдемон да бъде арестуван, главният прокурор на Испания Хосе Мануел Маса заяви, че "може да го обмислим, тъй като първостепенната цел е да спрем референдума".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във