Банкеръ Daily

Свят

Испанските социалисти ще се опитат да съставят самостоятелно правителство

Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) ще се опита да състави самостоятелно правителство след произведените вчера предсрочни парламентарни избори. Това заяви днес досегашният вицепремиер на Испания Мария дел Кармен Калво Поято, предаде ТАСС.

"Смятаме, че можем да продължим да поддържаме тази формула, която сме започнали", каза Калво пред радио Кадена Сер.

Но Калво допълни, че това не означава, че ИСРП не е готова да води диалог с други политически сили.

На произведените вчера избори в Испания социалистите излязоха начело с 29 процента и получават 123 места в 350-местната долна камара на парламента. Абсолютното мнозинство е от 176 места. Тъй като социалистите го нямат, това означава, че те ще трябва да водят преговори с други политически сили. В миналия парламент социалистите имаха 85 места, допълва Франс прес.

Един от възможните съюзници е коалицията Заедно можем, която получава 42 места в парламента. В предишния парламент коалицията имаше 67 места, припомня Франс прес. Нейният лидер Пабло Иглесиас каза, че е готов да води преговори по въпроса за сформиране на правителство на левите политически сили.

В дясното пространство Народната партия губи повече от половината от депутатите си и ще има 66 места срещу 137 в миналия парламент. Десноцентристката партия Гражданите получава 57 места срещу 32 в досегашния парламент. Крайната десница Вокс получава 10 процента и 24 места. За първи път от 80-те години крайнодясна партия ще присъства в националния парламент, отбелязва Франс прес.

Опциите пред Санчес са няколко. Първата е правителство на социалистите, което ще бъде на малцинството. Това означава управление при 123 депутати и преговаряне с останалите по всеки един въпрос, допълва Франс прес.

Заедно с коалицията на Иглесиас социалистите ще получат общо 165 места, тоест с 11 места по-малко от абсолютното мнозинство от 176 места. Ако към това добавим и подкрепа от малките регионални партии, сред които баските националисти (6 места), това ще означава общо 175 места. В този случай Санчес ще бъде избран за премиер, ако част от каталунските сепаратисти се въздържат при гласуване на втори тур по номинацията му. Така той официално няма да е бил подкрепен от по-проблемните сепаратисти, след като през последните месеци десницата не спираше да го упреква, че е бил техен "заложник".

Каталунските сепаратисти получават в новия парламент 22 места срещу 17 в досегашния парламент. По-умерените сред тях - Републиканска левица на Каталуния - имат 15 места. Съюз между социалистите, тази каталунска партия и Заедно можем ще даде на Санчес 180 места. Но като цяло каталунските сепаратисти искат референдум за самоопределянето на Каталуния - нещо, което Санчес продължава да отказва. Така че подобно мнозинство може бързо да се разпадне.

Санчес може да се договори за управление с либералите от Гражданите. Двете сили опитаха безуспешно да се съюзят през 2016 г. Ако сега преговорите успеят, те ще имат 180 депутати общо. Но партията на Алберт Ривера отказва подобен пакт и със силни позиции и с повече депутатски места тя не крие амбициите си да стане един ден първата дясна партия в Испания. Санчес не изключва никакви варианти, но неговите активисти ясно му заявиха, че не искат коалиране с Ривера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във