Банкеръ Daily

Свят

Испанският премиер поиска по-дълги, но по-гъвкави мерки срещу коронавируса

Педро Санчес

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че ще поиска от парламента 15-дневно удължение до 9 май на ограниченията, наложени след избухването на една от най-тежките епидемии от Ковид-19 в света, но уточни, че новите мерки ще бъдат по-гъвкави, съобщи Ройтерс.

"Ние сме оставили зад нас най-екстремните моменти", каза Санчес на брифинг. Той допълни обаче, че постиженията са все още недостатъчни и преди всичко крехки.

В събота броят на смъртните случаи в Испания се повиши с по-нисък темп, но общият брой надхвърли 20 хиляди, съобщи министерството на здравеопазването. В събота бяха регистрирани 565 починали от Ковид-19 спрямо 585 в петък. Броят на регистрираните заразени се повиши от 188 068 на 191 726.

Тази седмица Испания започна да облекчава строгите ограничения, наложени на 14 март, като отвори някои сектори на икономиката, сред които промишлеността. Все още обаче повечето хора са затворени в домовете си с изключение на абсолютно необходими излизания като покупка на храна. Дори на децата не е разрешено да излизат за движение на открито.

Страната с третия най-висок брой на починалите от Ковид-19 ще се движи бавно, внимателно и прогресивно към "новата нормалност", каза Санчес.

Той уточни, че следващият етап на ограниченията може да започне на 27 април и да бъде "асиметричен", т.е. може да бъде по-облекчен за някои региони и групи. Например на децата може да бъде разрешено да излизат от домовете си ограничено и при определени условия, за да се избягва заразяване.

Директорът на кризисния щаб към министерството на здравеопазването Фернандо Симон каза по-рано, че се надява скоро да види по-рязък спад на смъртните случаи от Ковид-19. Същевременно той очаква съществено нарастване на регистрираните случаи на коронавирус, защото броят на бързите тестове се е удвоил през последните три седмици, но подчерта, че тестовете са показали по-нисък темп на заразяване между гражданите.

Министърът на труда Йоланда Диас каза в петък, че министерството й планира рестартиране на икономиката на два етапа. Първият ще обхване секторите на производството и ще продължи до лятото, а вторият ще се отнася до туризма и отдиха и ще трае до края на годината. Крайните решения обаче ще зависят от здравните власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във