Банкеръ Daily

Свят

Испанският министър на икономиката отпада от надпреварата за шеф на МВФ

Надя Калвино, министър на икономиката на Испания

Испанският министър на икономиката Надя Калвино вече не е кандидат за най-високата длъжност в Международния валутен фонд, заяви говорител на правителството. "Обявяваме, че правителството има за цел да постигне европейско споразумение, без министърът на икономиката Надя Калвино да участва в следващата фаза", се казва в изявление. 

В надпреварата за шеф на МВФ обаче още е Кристалина Георгиева. 65-годишната Георгиева вероятно ще бъде подкрепена от източноевропейските държави, подкрепя я и Франция, но нейната кандидатура ще изисква промяна правилата на МВФ, според които кандидатите за поста на управляващ директор трябва да са под тази възраст, отбеляза Ройтерс.

Останалите кандидати са бившият председател на Еврогрупата и бивш финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум, управителят на финландската централна банка Оли Рен. По-рано от гласуването се оттегли и сегашният председател на Еврогрупата, португалецът Мариу Сентену.

До вота се стигна, след като вчера правителствата на ЕС, които си бяха дали срок до края на юли, не успяха да договорят единна европейска кандидатура за наследник на Кристин Лагард. Тя се оттегли от поста след номинацията си за следващ ръководител на Европейската централна банка.

Кандидатурите трябва да се обявят между 29 юли и 6 септември. Традиционно постът се заема от европеец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във