Банкеръ Daily

Свят

Испанският крал търси изход от политическия хаос

Кралят на Испания Фелипе Шести започна консултации с лидерите на парламентарните сили, за да спаси последния шанс за съставяне на правителство и да избегне нови парламентарни избори. Ако се достигне до предсрочен вот, това ще е за четвърти път за четири години. Кралят е решен да намери изход от политическата безизходица. 

Въртенето в омагьосан кръг започна, когато настоящият премиер социалистът Педро Санчес спечели изборите в края на април, но със 123 депутати от общо 350 остана далеч от абсолютното мнозинство и се нуждае от подкрепата на радикалната левица - "Подемос". Санчес и лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас ще бъдат приети във вторник наред с водачите на другите големи партии. През юли депутатите вече отказаха да подкрепят номинацията на Санчес за премиер. Ако до 23 септември той отново не се споразумее с парламента за правителство, на 10 ноември ще има нови избори, съобщи "Ел Паис".

Кралят даде да се разбере на представителите на политическите партии, че ролята му е строго институционална и както се отбелязва в Конституцията на страната, той не може да посредничи между партиите. Неговата роля е да изслуша партиите и да прецени потенциала на кандидатите. Това напомняне изглежда необходимо, след като лидерът на "Подемос" го призова да се намеси между него и Педро Санчес и  да намери задоволително решение и за двете страни. Крайнолевите настояват за участие в кабинета, но Санчес отказва и им предлага само да договорят правителствена програма.

Представителят на Регионалната партия на Кантабрия Жозе Мария Анхел Мазон Рамос и лидерът на "Compromís" Хоан Балдови, които се срещнаха с Фелипе днес, настояват кралят да се придържа правомощията си. Балдови очерта мрачна прогноза за резултата от консултациите. Той смята, че в случай на свикване на нови избори като единствен изход от ситуацията на липса на съгласие „прогресивните партии ще бъдат ощетени“. 

Испания е политически нестабилна, откакто през 2015 г. двупартийната система бе разрушена от силовото влизане в парламента на "Подемос" и либералите от "Сиудаданос" ("Гражданите"). Последните избори вкараха в парламента и крайнодясната партия "Вокс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във