Банкеръ Daily

Свят

Испанският крал се отказа от наследство

Испанският крал Фелипе Шести обяви, че се отказва от наследството, което ще получи от баща си Хуан Карлос Първи заради подозрения за корупция на бившия монарх, съобщи "Ел Паис".

Администрацията на крал Фелипе обяви, че "отказът включва и всякакви активи, инвестиции или финансови структури", които може да са били получени незаконно. Освен това бе решено бившият държавен глава да не получава средства от бюджета на кралския двор.

Причината е  започнало разследване, свързано с превод на 100 милиона долара от Саудитска Арабия до предполагаема швейцарска сметка на Хуан Карлос, открита на името на панамски фонд. В испанските медии се твърди също, че Фелипе може би се явява бенефициент на фонда, създаден от баща му за управление на тези пари.

Скандалите около 82-годишния бивш крал на Испания Хуан Карлос нямат край. Първо беше оспорваният лов в Африка, после - любовници и дела за бащинство. Последваха и обвинения в пране на пари.

Хуан Карлос абдикира през 2014 година, а на престола се възкачи неговият син Фелипе Шести. Първото нещо, което направи новият крал  бе да се дистанцира от сестра си Кристина и нейния съпруг, за да не позволи тяхна афера за милиони евро да навреди допълнително на монархията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във